LUXEMBOURG-I SZIKLALABIRINTUSOK



    Annak ellenére, hogy Európa egyik legkissebb országa, Luxembourg meglepően változatos geográfiával rendelkezik. Na persze, nem kell azért sivatagokra, alpesi hegyekre ( :-( ) vagy tengerekre gondolni, de aki szereti a természetet meg az "outdoor" életmódot, annak akad itt látnivaló. 
    Az ország észak-keleti részének egyik legismertebb régiója  "Kis-Svájc" névre hallgat, és jogosan. Jómagam a Wanterbach- patak szurdokát ismerem, mert az itteni mászózóna az egyik legnépszerűbb a környéken, de van itt más is - mint kiderült egy  májusi hétvégén.
    Amiatt, hogy kis területen fekszik, a túraútvonalak közel vannak egymáshoz, sokszor keresztezik is egymást - lehetetlen itt eltévedni... Nem is gondolkodtunk sokat a követendő útvonalon, csak egyszerűen elindultunk egyfelé egy jelzésen a a mászózónáktól, hadd lássuk, hogy hol lyukadunk ki. Többé-kevésbé EZT az utat követtük,  de néha fogalmam sem volt hogy hol kóborlunk... A zónáról ITT lehet bővebb infókat szerezni, ha valaki kedvet kapna Luxembourgban túrázni...
    Következzen hát egy rövid képriport, kommentekkel megtámogatva...

Mászók a Wanterbach- szoros  egyik szektorában

Jellegzetes erdőrészlet a "Kis-Svájc" környékéről.

A mászást szigorú törvények szabályozzák ( személyre és időre szóló engedély, csak sportmászás engedélyezése, tiltott magnéziahasználat etc.) A zóna nagyon  zsúfolt, hétvégeken többszáz mászó is megfordul itt, érthető e törékeny ökológiai zóna óvása) 
A vidékre jellemző szilárd, lassan erodálódó homokkő áthajló falai.

A túraútvonalak könnyen követhetőek, rendszerint a csomópontokban jelzésekkel bőven ellátottak, a nehezebb részeken beépített lépcsőkkel is segítve a túrázót

Az "Adlerhost" . Nevét az (valószínűleg ) itt fészkelő ragadozómadarakról kapta - kezdetben kissebb rejtély volt számunkra, hogy miért van ennek a látványos szakasznak jókora része lezárva vaskerítéssel. 

A "Herold" elnevezésű sziklaalakzat - egy óriási áthajlás

Ördögsziget - egy eléggé nagy kiterjedésű plató, amelyet csak egy hídon át lehet elérni. Minden oldalról gleccserhasadék-szerű , helyenként akár 30 méter mély szakadékok szegélyezik ( sőt, még át is lehet ugrálni rajtuk) ( lent )








"Ramonázs " :-)
A "Totenkammen"-hoz vezető lépcsősor. Ez egy pár négyzetméternyi kamra - vajon honnan eredhet a neve? 


Aire d'Aigle - ez az alagút nagy meglepetés volt, ilyenre nem számítottunk. Jó, ha van egy lámpa az embernél, mert bent/lent bizony egy elég sötét és szűk szakaszon kell áttapogatózni.



Gorges du Roitzbach - szűk hasadékok labirintusa. A keskeny vájatok sokasága felfedezésre csábít...






Egy lapos platót elérve - ahol jókora, fából készült kilátó nyílik a kitárulkozó tájra - a túrát befejezettnek tekintjük...




A visszaúton "botlunk" bele ebbe az álomszép sziklastruktúrába - ki tudna neki ellenállni ? :-))

No comments:

Post a Comment