"VIA CORDA ALPINA" - mászás? séta ? ( június 27)

Hol? Rocher de Mottets, Chamonix
Kivel? Yvonne
Nehézség: max 3c, kis falrészek, köztük járóterep. (PD I)
Szint: 558 m ( 1080/1638 m)
További info: klikk ide ! nagyon jó és bőséges leírás képanyaggal, francia nyelven

    Nagy hegyre bizonytalan időt jósolnak, ezért marad a sziklamászás. A választás egy hosszú, közel 500 méternyi mászást kínáló útra esik Chamonix-tól nem messze. A leírások szerint az út egyfajta keveréke az alpesi utaknak meg a könnyű sziklamászásnak, a leírások előszeretettel ajánlgatják azoknak, akik megunva a jelzett utakat, ismerkedni akarnak a magashegyek sziklavilágával. 
   A megközelítés nagyon egyszerű és könnyű , alig húszpercnyi, enyhe emelkedőn való felfele menetelés után ott is vagyunk a "beszállásnál" . Az első pár száz méter amolyan durva trekkingnek felel meg, ahol jól lehet együtt haladni anélkül, hogy biztosításra szükség lenne. Egymást jól ismerő , tapasztaltabb partik végigmászhatják az utat folyamatosan együtthaladva. Én - amolyan vezetői minőségben - jobbnak láttam a nehezebb részeken megállni, nem ismerve a partnernek az ilyesfajta alpesi terepen való tapasztalatát. Az út alsó részeire jellemző, hogy a kis, pár tíz méter magas falszakaszokat  hossszú, erdei csatangolások szakítják meg ( egy adott ponton meg voltam győződve, hogy eltévedtünk, és vaktában lófrálunk kötélbe kötve egy fenyőerdőben; de nem, mert hamarosan beértünk a falak alá, ahonnan aztán folyamatosan mászni kellett, hál'istennek). Az útra jellemző, hogy igazán meredek részei nincsenek, inkább a táblamászás a meghatározó ( aminek megvannak a trükkjei, de azért annyira nem nehéz,  egy jó túrabakanccsal is végigjárható az út) . A felső szakaszoknál, 1500-1600 méternél kitárul a táj, a mászó háta mögött ott meredezik a Petit Dru háromezres tömbje, jelen esetünkben felhőbe veszően, alatta irgalmatlan mély szakadékba zuhog alá a gleccserek vize - páratlan látvány, igazi alpesi miliő .
    Együttmozgáshoz elég egy 30 méteres kötél, de ha a partner bizonytalan, akkor érdemes hosszabbat vinni, hogy a biztosítóhelyekhez eljusson az elölmászó. Az út végig van nittelve , pár expresszen kívül egyébre nincs szükség. A felső szakaszoknál - közel a tömb csúcsához  - ajánlatos odafigyelni, mert az ösvényt nehéz megtalálni. Az utolsó szakasz kényelmes séta, a tetőn váratlanul bukkan elő a "Buvette de Mottets" kis kunyhója, körülötte jókora, napsütötte sziklahátakon lehet kipihenni a mászás fáradalmait. 
     Melegen ajánlott útvonal, egyike a legszebb és leglátványosabb sziklaútnak Chamonix környékén.
     Teljesítménycentrikusok kerüljék, nem azoknak van kitalálva....




















2 comments: