BÉKÁSI-SZOROS III (június 17, vasárnap)

Fekete-repedés mászóút ( 5B, 111 m, 5 kötélhossz)

Vasárnapra a két napja halasztgatott „Fekete repedés” kerül sorra. Egyre kellemetlenebbül fáj a karom, de gondolom, hogy azért ezt még kibírja, mert a tegnapi hosszabb út után nem voltam hajlandó semmit mászni, bármennyire is unszolt B.  Közös megegyezéssel reggel korábban indulunk, mert ez az utolsó napunk a szorosban, délután indulunk haza.
Sokat mászott, népszerű út a „Fekete repedés”; itt nem kell bajlódni a beszállás fáradalmaival, az ember egyszerűen felkapaszkodik a műút mellett és ott is van. Nem hosszú – alig 110 m - ,de jogosan kapta az 5B kategóriát, azt írják.


Ismét én kezdek, és mivel az első két kötélhosszat minden csapat rendszerint egybemássza, ezért egy elég hosszú szakasz vár rám. Az első rész – a párkányig, a régi, első standig – megy is mint a karikacsapás, még az A1-es szakasz is gond nélkül mászható, ellenben az ezt követő, jellegzetes szűk kémény egyik legrosszabb emlékem marad az útból. Nem nehéz, lehetne mondani – főleg ahhoz képest amit a tegnap csináltunk – de érzem, hogy nem úgy mászok benne, ahogyan kéne. Meg persze a karom is elkezd cirkuszolni, ideje lenne többet pihentetni.
A kémény után van még egy könnyebb, szabadon mászható szakasz a standig – de itt is érzem, hogy ez nem az én napom. Habár elszánom magamat, hogy megyek tovább a következő hosszban is, amikor B. elérve a standot megemlíti hogy indulna, szó nélkül beleegyezek. Ez az ő útja – tegnap amúgyis csak egy hossz jutott neki.
B. ugyancsak két hosszat mászik egyszerre, előreláthatóan három hosszú kötélhosszból ki fogjuk mászni az egészet. Hamarosan kell is indulnom, és anak ellenére,hogy a felettem lévő kis áthajlás nehéznek néz ki, meglehetősen könnyen leküzdhető. Nem kis mértékben köszönhető ez a sűrű szegzésnek is.
Nagyon szép ez az út – változatos, többféle mászótechnikát igénylő részek követik egymást, nagyrészt a széles kézrepedések uralkodóak. De van itt könnyebb, alig III-as nehézségű kémény is, majd érdekes, sima tábla (A1), aztán amolyan igazi, apró fogásokkal tarkított, kompakt falrész. B.-t már messziről hallom énekelni  - nagyon jól érzi magát ott fent, vajon miért?
Nem csoda - a biztosítóhely egyike a legszebb, legérdekesebb standoknak, ahol valaha is voltam. Kis kerekítéssel élve, azt mondanám, hogy egy kétszemélyes fotel – vagyis a sziklamászó utak standardjai szerint egy fényűző hely. El is lustulunk benne, üldögélünk, fotózkodunk, egyikünknek sincs kedve indulni. Alattunk zúg a szoros, a maga hétvégi embertömegével meg zajongó patakjával, szemben velünk pedig a szoros másik, jóval magasabb fala zárja a kilátást. Ebből a perspektívából  látszik valójában,  hogy mennyire magasak ezek a falak és hogy mennyire szűk a szoros .
Lógatjuk a lábunkat a semmibe, nézzük a világot – pompásan érezzük magunkat.


De az örökkévalóságig nem ücsöröghetünk itt, ezért B. szedi a cuccot, és indul. A következő – utolsó – kötélhossz egy álomszép sarokbevágás ( diéder), amelyet az úgynevezett bajor technikával másszák. Kb. húsz méternyi, izgalmas , V+ fokozatú természetes mászás; a végén meg egy A1-es mesterséges szakasz zárja az utat. Az ezt követő rövid gerinc mászószempontból említésre alig érdemes, erdei kapaszkodás.
Nagyon tetszett – még annak ellenére is, hogy igazából nem tudtam értékelni a kézfájásom miatt, és nem tudtam úgy mászni ahogyan szerettem volna. Ha majd még visszajövök a szorosba , akkor ott lesz a listán, mégegyszer...












Pár kép a szorosról, na meg a négyesfogat sportos tagjairól:-), úgymint Karesz és Andris, aztán meg Berci:






No comments:

Post a Comment