"FREIE FERIENREPUBLIK" - MI EZ?

Svájc nem olcsóságáról híres, ez közismert. Mint turistaparadicsom - mert lényegében az egész ország az  -, megengedheti magának, hogy szolgáltatásait magas áron adja. Az biztos, hogy ha a turizmus kiszolgálásáról van szó, akkor csakis szuperlatívuszokban beszélhetünk róla - sokat fizetsz, de ritka, hogy ne legyél elégedett avval, amit a pénzedért ajánl és kapsz. 
Ha azt mondom, hogy  "Zermatt", akkor ritka az a vándor, aki - még ha csak egyszer is járt Svájcban - , ne ismerné ezt a várost, ne hallott volna róla. A név persze összefonódik a "csokoládéheggyel", a Matterhorn-nal. Ez a név vonzza a turistát, mint méz a darazsat. De mi a helyzet például, ha azt mondom, hogy: "Saas-völgy"? Ismeri valaki?
A völgy a Matterhorn-t és Zermatt-ot rejtő Matter-völgy közvetlen szomszédja; köztük mindössze a Vallis-i Alpok egyik legszebb (szerintem) hegycsoportja képez választóvonalat, a Mischabel-hegylánc. Itt van Svájc legmagasabb hegye, a Dom ( a Dufourspitze magasabb, de felerészt Olaszországhoz tartozik, míg a Dom teljes egészében Svájc területén fekszik)


A Saas-völgy kevésbé híres és népszerű, mint a szomszédja. A völgy legismertebb települése Saas-Fee (1800 m), ahonnan az Alpok egyik legszebb hegykoszorújára nyílik kilátás. A nyolc darab négyezres látványa lenyűgöző (Nadelhorn, Lenzspitze, Dom, Taschorn, Alphubel, Allalinhorn, Weismiess, Lagginhorn). Akárcsak Zermatt-ba, ide sem lehet behajtani autóval, egy hatalmas parkoló a városka bejáratánál a végpont. Ebben a parkolóban szokták megrendezni a Jégmászó Világbajnokság egyik fordulóját a téli hónapokban. A völgy másik két nagyobb települése Saas-Grund és Saas-Almagell,  itt kell megemlíteni  még a pár házból álló Saas-Balent is.

A Saas-völgy látványa a Plattjen felvonóállomástól (2580 m). Balra a platón van Saas-Fee.

Na, de vissza a bejegyzés címéhez... 2012-től kezdődően érdekes dolgot találtak ki a Saas-völgyiek, éspedig: ha a turista akár egy napra is megszáll a völgy valamely településén, valamely szállodájában vagy szálláshelyén, napi kb. 3,50 frank (személyenként) felárért kap egy ún. "Bürgerpass"-t. És hogy ez miért jó? 


A "Bürgerpass" feljogosít az ott-tartózkodás ideje alatt a felvonók, autóbuszok ingyenes használatára, plusz bizonyos éttermek, sportcentrumok kedvezményeit is ki lehet használni vele.  Hogy ennek milyen jelentősége van? Hát, meglehetősen nagy - főként ha hegymászó az ember... A völgy tele van felvonókkal, amelyek felviszik az embert 3100 méterig is, sőt: a "Metro Alpin" ( mint a legtöbb helyen Svájcban, itt is van egy "leg", amely a világon egyedülálló - jelen esetben a világ legmagasabban fekvő metróútvonala), e sziklába vájt, 500 m szintet emelkedő metró a gleccserek világába emel, 3500 méterre. 
Persze mindennek ára van; ezek a felvonórendszerek drágák, meglehetősen sok pénzbe kerülne, ha az ember csak úgy nézelődni ugrálgatna egyikről a másikra. És itt jön a képbe a "Bürgerpass"...
A " Metro Alpin" végállomása (Mittelallalin) a kapu, ahonnan meg lehet mászni az Alpok egyik legkönnyebb négyezresét, az Allalinhorn-t. A Saas-Fee-ből induló felvonórendszer ára borsos: 67 svájci frank, oda-vissza. Ha az ember mászni akar, gyorsan és kényelmesen, akkor muszáj kipengetnie... ha nincs "Bürgerpass". Vagy ott a másik nagy felvonó, a Saas-Grund és Hohsaas közötti (ár: 39 frank), amely végállomásától nagyon hamar elérhető és megmászható a Weismiess és a Lagginhorn.
Tételezzük fel azt, hogy két hétig ott van az ember a völgyben, bérelt szálláshelyen. Egy ilyen lehetőséggel, mint a "Bürgerpass", vajon mennyit lehet spórolni?  Kíváncsi voltam én is, ezért gondosan begyűjtögettem a felvonójegyeket, hadd lássuk. A végeredmény minket is meglepett: közel 920 frank ( kb. 720 euro, és nem volt beleszámolva a települések közti, napi többrendbeli buszozás ) volt a végösszeg. Mintegy húsz alkalommal felvonóztunk, amelyből több mint ötször a "Mittelallalin"-hoz. Az említett összeg kb. egyenlő volt a két hétre bérelt, háromszobás lakás bérleti díjával... Hogy megéri-e a Saas-völgyben nyaralni? Ezek után nem kérdés....:-)
Ki is használtuk alaposan... Áront beletettük a hátihordozóba, aztán mentünk ,amikor csak lehetett. Ha nem volt túrázni való idő, akkor is fel lehetett ide-oda menni, mert inkább 2000-3000 méter, mint hogy bent üljön az ember. Persze, ez a "Bürgerpass" nélkül eszünkbe sem jutott volna...

Pihenő a Kreuzboden felvonóállomásnál( 2397 m) - fentről jövünk a Hohsaas-tól ( 3100 m), ott meg bőségesen havazott



Mittelallalin (3500 m); Áron tudvalevőleg rajong a traktorféle járművekért, és ez alól a hótaposó sem volt kivétel...

Ebéd a Moreniá-nál ( 2572 m)

Ezt az egész rendszert olyan név alatt reklámozzák, mint "Free Republic of Holidays". Remélhetőleg megtartják jó szokásukat a völgy lakói az elkövetkező években is, mert akkor a Saastal nagyon kedvelt célpont marad továbbra is. Nem mintha a "Bürgerpass" nélkül nem lenne az... rengeteg ott a tennivaló:-))
Felderítőúton 3200 méteren, a Hohsaas felvonóállomás fölött


Panoráma a Hohsaas-tól

Keresd a mászókat ! A Trift-gleccser szakadékai

Az ott lent a Kreuzboden


Előtérben a Kreuzboden állomás, átellenben a Hohbalm-gleccser

Allalinhorn - ahogyan a Hannig-tól látszik

1 comment:

  1. Nahat! Svajci viszonylatban borzasztoan megeri ez a Burgerpass! Nekunk egyetlen napijegyunk kerult 40 frankba, es ez is olcsonak szamitott, mivel 2 felvono araval volt egyenlo! Szinten a Vallis-i Alpokban, Goms-ban.

    ReplyDelete