LAGGINHORN (4010 m), DÉLI -GERINC (augusztus 27)

Hol?: Svájc, Valais kanton
Kivel?: egyedül
Útvonal: HohsaasLagginhorn déli gerinc - Lagginhorn - Nyugati gerinc - Kreuzboden
Nehézség: Lagginhorn Déli gerinc: AD,III+ ; Nyugati gerinc: PD,II ( a Hohlaub-gleccseren való átkelést leszámítva  /Hohsaas-Lagginjoch/  mindkét útvonal sziklamászás)
Idő: Hohsaas - Lagginhorn 04:12;  Lagginhorn - Kreuzboden 03:00

Eltérően a az első Lagginhorn-mászásomtól (lásd itt ), most nem éjszaka indulok el, és nem teszek meg közel 1500 méter szintkülönbséget, hogy elérjem a tulajdonképpeni hegylábat.  A "Freien Feerienrepublik Saas-Fee"-nek hála ( ezmiez? majd egy későbbi posztban kifejtem), reggel 7 óra után kényelmesen elballagok a szálláshelyünktől kb. 300 méternyire lévő felvonóig, ahol már jó pár , jégcsákányos-hágóvasas parti várakozik a kabinok indulására. Nagy részük vezetős társaság - a Weismiess könnyű glaciális útvonala csábítja azokat, akik első négyezresük megmászására készülődnek. Na lám - fürkészem lopva az arcokat -, egyedül leszek a Lagginhorn déli gerincén, vagy  mindenki a Weismiess-re készül?
A kabin eléggé hosszú ideig megy felfelé, messze van a Hohsaas állomás 3100 métere, így van időnk jól átfázni a reggeli hidegben. A Kreuzboden-i átszállás után már mindenki előszedi a vastag ruhát, miközben csendesen himbálózunk felfele a Saas-völgy felett, körülölelve a reggeli fényben lángoló négyezresek tömegével. 
Bizony, jólesik a nekiiramodás a Hohsaas fölötti kapaszkodónak - csak 10 perc, és már el is érem a    jelzetlen ösvényt, amely a gleccserhez vezet. Fiatal páros - mint később kiderült, angolok - kóvályognak a kőrengetegben, de amit látják, hogy én határozottan haladok előre, utánam indulnak. Jó volt az, hogy két nappal korábban Áronnal a hátamon lejártam már ezt a szakaszt...
Gyorsak nagyon ezek a fiatal angolok, huszonévesek lehetnek, de látszik rajtuk, hogy van tapasztalatuk magashegyi környezetben - egyszerre érünk a gleccserhez, és amire én felszedem magamra a nélkülözhetetlen kellékeket, arra ők már rég be vannak kötélbe kötve és indulnak is. Öt perc előnyük lehet, és hamarosan el is tűnnek a repedések közt. Gyorsan haladnak, félórával később még megpillantom őket a gleccseren, de utolérni már nem tudom.
Csupasz gleccser, jól látható és könnyen átugrálható repedésekkel, és habár lentről nézve kis gleccsernek néz ki, közel egy órába kerül eljutnom a Laggin-nyeregig. Én már a gleccser szélén vagyok, amikor az angolok újra eltűnnek a gerinc élén, fölöttem ötven méterrel. Ez igen - gondolom elismerően, mert rég volt már olyan csapat, amelyet az utóbbi túrákon nem tudtam lekörözni, aztán másra koncentrálok: hágóvasat le, irány a gerinc.

Reggeli fények - A Mischabelgrat látványa a Hohsaas felvonótól

Taschhorn, Dom, Lenzspitze és Nadelhorn - négyezresek láncolata

Pár napja még ez volt a cél: az Alphubel piramisa
Kőlavina

A Hohlaub-gleccser látványa a Laggin-nyeregből

 Maximum  II-s nehézségű, könnyű sziklamászás még itt a gerinc, a jó fogású, tömbökre szakadt sárga gneisz közt instabil halmokba gyűlt lemezek közt kell átmászni. Előttem-fölöttem fel-feltűnnek az angolok a rőtarany sziklatömbök labirintusában, de más senkit nem látok egyelőre, kivéve a gleccseren egy hármas csapatot. Nem sietek, kihasználok minden pillanatot ezen az álomszép gerincen, gyakran megállva, körbecsodálva a lábaimnál elterülő világot. Lenyűgöző látvány a Weismiess északi gerince, amely a Lagginjoch déli oldalán , hihetetlen élességű és kitettségű fogak sorozataként emelkedik a szomszédos négyezres havas-jeges csúcsa felé. Nehéz, jóval nehezebb gerincmászás lenne, mint amelyen most vagyok ...de hát miért is ne? A mag elvetve...:-)

Időközben a Lagginhorn-gerinc kezd bekeményíteni, egyre izgalmasabb a mászás. Ismeretlen terep van előttem, mert a mászókalauz pár mondatból elintézte ezt a  - mint később kiderült - kilométernél hosszabb gerincet. Visszapillantás a Laggin-nyeregbe ( a gerinc legalacsonyabb pontja)

Előttem messze meredek felugrás - az első komoly falrész, és fel is fedezem az angol csapatot, amint kis kék pontokként igyekeznek felfele a meredek, sima falrészen.Huh, lenyűgöző... meredek, két-három kötélhossznyi falrész, fogással-állással bőven ellátva. Hamarosan utolérem az angolokat - na megvagytok, gondolom - de aztán felpillantva látom ám, hogy ezek nem ők, hanem ugyancsak egy kétfős, női csapat . Előzöm őket, aztán még egy kínosan vánszorgó vezetős partit - lassú csapat, ha már itt így haladnak, akkor mi lesz később, hisz a neheze hátravan? Na de ez az ő dolguk - szerencse, hogy megelőztem őket, mert itt ám egy szép "zsandár", amelynek látványától egy pillanatra meghökkenek. Na, itt az első III nehézség. ( zsandároknak - vagyis "gendarme", franciául  - nevezik a gerincekből kiálló, néha több tíz méter magas sziklatornyokat, amelyeket vagy megmászol, vagy megkerülsz - ha meg tudod ! )

Rossz döntés: a kép bal felső sarkából kellett volna lemászni, ellenben én megkerültem a zsandárt, és a kép jobb alsó sarkán - a táblán -  másztam fel az éles gerincre :-)Na még egy kép, mert izgalmas rész volt nagyon

Hát én a megkerülést választom - aztán miután túljutok rajta, átkozom magam a rossz döntés miatt. Annak ellenére, hogy a zsandárra való felmászás jóval nehezebbnek nézett ki, a kerülő sokkal rafináltabbnak bizonyult. A jobboldali sima tábla nem túl meredek, de a kb. hatméternyi mászás gyűszűnyi fogásai és a lefele irányuló rétegfejek inkább mászócipőnek valók, mint alpesi utakra tervezett bakancsnak. Izgalomban nincs hiány - túlhaladva rajta elkönyvelem, hogy itt visszamászni én nem fogok. Hát akkor nincs egyéb hátra,  mint előre - ahogyan szokták mondani:.-)
Könnyűnek - szinte járóterepnek - elkönyvelhető rész következik, végében ott emelkedik egy magas, hasadozott fal. Újra felfedezem az angolokat - már a fal közepén levő kémény tetejében vannak, pár perc és újra eltűnnek. 
Egy szűk hossznyi II-III mászás, érdekes repedéssel. Jellemző az (eddig megismert) gerincre, hogy van itt minden: kitett él, tömbök, sima táblák, mély repedések.

Egy kötélhossznyi mászás messziről...

...és alulról. Az árnyékos repedésen a legnagyszerűbb felmászni.

A falrész tetejéről meglepő hirtelenséggel egy kitett gerincre kerülök; annyira lenyűgöző a látvány, hogy    alig hihető... Késéles gerinc fogad, a szélességét (vagy keskenységét?) itt már csak centikkel lehet jellemezni. Mintha egy jobbra dőlt magas kerítés lenne, ahol a léceket jókora tömbök és táblák alkotják. Borzongató érzés az élen elindulni, anélkül, hogy egy kötél/társ adta biztonság is lenne a pakliban, de most, ezeket a pillanatokat nem adnám semmiért, ezt a magányos kontaktust a heggyel . Rémisztősége ellenére egyáltalán nem nehéz, könnyű mászni, de eléggé izgalmas átlépni néhol a semmi fölött... nem mondom, hogy unalmas lenne:-) .
Itt érem utol az angol csapatot. Egy zsandár alatt, egy kis nyeregben üldögélnek , látszólag kissé bizonytalanul - vajon most merre? olvasom le róluk. Alig kapok egy helyet leülni, nem hogy még kerülgessem is őket, ezért odaszólok, hogy hová is kell menni. Látványos egy hely, ismerős mert pár fotó kering róla a neten, és szerencsére ezt a részt említi is a mászókalauz: fel a zsandárra, aztán 12 m kötélereszkedés.
Elindulnak, én meg várok. Huzatos egy hely, a szél itt hideg és erősen fúj, és mivel elég nehéz kényelmes helyet találni, na meg kézzel-lábbal kapaszkodnom kell, ezért hamarosan kezdem unni a dolgot. Ezúttal a csapat rettentő lassan halad, elmásznak az ereszkedőstandig, de még alig, hogy elkezdik a beszerelést. Én meg sokáig így nem bírom, ezért döntök.
A zsandár alatti nyugati falrész függőleges, de nem nehéz. III-as nehézségű, 10-15 méternyi lemászás,  ellenben helyenként havas és jeges, ezért amire elérem a a zsandár túlsó felén lévő kis, napsütötte platót, az ujjaim már érzéketlenné zsibbadnak. 


Visszapillantás: innen jöttemCsinálok pár fotót róluk, aztán mászok tovább. Most már elmaradnak, mert a kötéllel való bajlódás időt vesz igénybe, és már legalább 100 méter szinttel magasabban vagyok, amikor visszaintek nekik. Akkor húzzák le épp a kötelet...aztán bemászok egy tömb mögé, és nem is látom őket az elkövetkező félórában.
A gerinc keskeny továbbra is, de a meredeksége enyhül, egy adott ponttól kezdődően - valahol 3900 méter körül járhatok -  már azt is lehet mondani, hogy vízszintes. És hosszú, irgalmatlan hosszú. Időtlen idők óta mászok már ezen a gyönyörű gerincen, magasan a világ fölött; a perceket, félórákat felszívja a délelőtti nap melege, a kék ég ragyogása és alattam a tömör, sárga gneisz egészséges fogásai. Itt még véletlenül sem akad laza kőtömb, mozgó tábla vagy szikladarab, pedig még nézni is rémisztő a többtonnás kőtömbök látszólag ingatag stabilitását - nemhogy rámászni. Aztán egyszer találok egy széles párkányt - ideális hely ez sziesztázni, elnézni a végtelen, kék messzeségbe vesző hegyvonulatokat, a távolból idecsillanó Garda-tó felszínét... és itt érnek utol újra az angolok, akiknek már ismerősként bólintok oda.Az almacsutka lustán lepörög az északi falba. Szedelőzködöm, majd beereszkedek egy - az eddigi gerinc jellegétől gyökeresen eltérő - széles nyeregbe, ahol még egy jókora hómező is olvadozik a déli nap melegétől. De hol van a kulcshely, a hasadék ("gap", az angol mászókalauz szerint) , amely az igazán nehéz rész? Ez lenne az? töprengek...de nem, ez nem lehet.
Aztán újra gerinc, majd újra egy zsandár és - egyszerűen nincs tovább. Mifene, gondolom,  amint óvatosan kimászok a hasadék széléhez, amely megakadályozza a továbbhaladást - és eláll a lélegzetem. Aha, tehát itt van a hasadék...Függőleges, áthajló fal van alattam, a mélyben kötelek darabjai, sehol egy platform , amelyre le lehetne ereszkedni. Illetve lehet, de az alattam van legalább 40-50 méterrel. Uhh, mi lesz most? kötelem az van, de csak 30 méter...amely, akárhogyan is számolom, még egy szálon sem elég  hosszú a boldoguláshoz. Látom, hogy az angolok túl vannak rajta, már fel, a csúcs irányába tartanak, ezért odakiáltok nekik. Most rajtuk a sor a segítséggel; intenek, hogy jobbra le !
Megtalálom a lemászást, de sok örömem nincs a látványában. III+, vagy 10 méter - most már emlékszem, hogy valamely leírásnál említették ezt, aztán meg azt is, hogy ezután következik  a kulcshelye a gerincnek, vagyis a legnehezebb rész: a lemászás után egy fel kell mászni egy falon, amelyben egy fix kötél meg szeg is van, a felmászást, továbbjutást elősegítendő.
Ez volt az a hely, ahol igazán féltem a lemászástól - tízméternyi ereszkedés, alatta meg ott az északi fal ezerméteres letörése. De csak addig késő, addig félsz, ameddig elhatározod magad - utána már csak mászol. Tudom, hogy veszélyesnek találtam, és hogy le is lehetett volna ereszkedni kötéllel, mert volt ereszkedőstand - de fene tudja megmagyarázni. Lemásztam, aztán meg fel a kulcsrészen - és nem kellett sem kötél, sem szeg. Igaz, hogy erre alig emlékszem, annyira figyeltem. De valahogyan mindvégig tudja az ember, hogy meg tudja csinálni, hogy biztos magában. Bentről jön. Annyit még tudok, hogy ezt a rész - főleg a lemászást - más helyen, más körülmények közt felfele sem vállaltam volna be kötél nélkül.


Utána gyönyörű mászás fel egy meredek falrészen, vissza a gerincre, majd  - még mindig eléggé messze - feltűnik a csúcskereszt. De addig még van pár száz méternyi könnyű mászás a gerincen, harántozás balra a csúcs alatt, és kész: egy szédítő párkányra kiülve sziesztázik az angol páros, a csúcskereszten túl, alant  feltűnik a keleti gerinc jéglejtője, azon túl ott a szomszédos csúcs, a Fletschhorn... felfele nincs tovább.

A legtávolabbi ponton ott a csúcskereszt
Lagginhorn, 4010 m - déli 12-kor

Dél van, szinte másodpercre, amikor kifújom magam a keresztnél. Na, utoljára két éve jártam itt... úgy látszik, ebben az évben már új négyezres nem is kerül a pakliba. Annyi baj legyen, az út a lényeg...
Lefele? azt már jól ismerem, és hamarosan már a nyugati gerinc ismert szikláin mászok lefele, aztán a Weismiess-menedékház melletti rövid pihenő után rápillantok a telefonra: vajon leérek a Kreuzboden felvonóhoz kerek három órára? 300 méter szint, van rá még 20 percem... na lássuk.
 A tekintet még utoljára végigrohan a déli gerincen, átröppen a Saas-völgy felett, és másodpercre - vagy percre, órákra? - megakad a Lenzspitze északkeleti falán. Vajon lehetett volna?...de nem , túl nehéz most, így, amint feketére van olvadva a fal alsó része, meg a peremhasadék innen látható sötét mélységei sem ígérnek sok jót...ehhh, el fog jönni az ideje annak is. És vár, és én is várok...régóta megvan már a helye ott bent.


Gazdagon, eltelve a mászás élénk, kavargó pillanataival lustálkodom még pár percet. Eltűnődök a hegy hatalmas erején:az utazás soha nem csak külső, a gerinc kétféle: mássz kint az ég felé, juss magadhoz közelebb belül, ismeretlen lényegedhez. Mert csak akkor van értelme.
  ****
Hogy le lehetett-e érni húsz perc alatt? Bizony le lehetett...
3 comments:

 1. Húszévesekkel akarsz te versenyezni? Ne ne :))
  Egyébként nem dicsérem szólómászásaidat .. lehet hogy jól megy, átmászod azt is ahol ahol kötéllel kellene, de csak egyszer fogsz tévedni .. remélem tisztába vagy a dologgal !!!

  ReplyDelete
 2. Nem egyedül mászott, csak a beszámoló kedvéért vitézkedett. Az egyik képen (innen az ötödik) jól láthatóan megbújik a két kísérője...Egyébként egyedül még a Pacéra sem szabad kimenni, elég egy félrelépés (no, nem olyan) és az sincs, aki felsegítsen. A beszámoló egyébként izgalmas és picit félelmetes :)

  ReplyDelete
 3. Szerintem is fogd vissza magad, mert a végén még nem lesz akivel mászkáljak arrafele.

  ReplyDelete