SVÁJCI GRÁNITON - I ( június 21)

Hol: Svájc, Guttanen
Kivel: Vas Árpi
Típus: sportmászás
Irodalom, topo: Plaisir West 2012
Kemping: Innerkirchen, Bauernhof-Camping Wyler

A kora reggeli indulásnak meg is van az eredménye: egymást ásítozzuk túl a négyórai reggel sápadt fényeiben, amint a (még) kihalt autópályán a kijelölt cél felé haladunk. Ezúttal nem magashegyről van szó: semmi hó és jég, hanem csak szikla a cél  - meredek, komor gránitfalak birodalma.
Mittagflue: egy 1927 m magas hegytömb, nagyon könnyen megközelíthető a Grimsel-hágó felé vezető útról. Délelőtt 11 óra van, tisztára sikált mélykék égbolt feszül felettünk, mi meg ott állunk a parkolóban és tűnődve nézegetjük a hegy gyönyörűszép déli falát. Közel 400 méter a déli fal, 6 hosszú, több kötélhosszas út van rajta, de egyet kivéve egyik sem extrém nehézségű. Beszálljunk, ne szálljunk? a gondolat csábító, de végül győz a józan ész: keveset aludtunk, sokat vezettünk, halnap meg jó idő lesz - minek kapkodni?
A környék az alpesi mászások paradicsoma. A rövid sportutak kedvelőinek is van játszóterük bőven, tele van kisebb-nagyobb szektorokkal a környék. Kiválasztunk egy könnyen elérhető mászóhelyet aztán felballagunk hozzá. Gyerünk, ismerkedjünk hát a svájci sportutakkal.
Hohnfluh Guttanen: húszpercnyi gyaloglás után ott is vagyunk a falnál... illetve tőle  50 méternyire. Elválaszt tőle egy villanypásztorral védett kerítés, meg egy bozótos erdő. Valahogyan megtaláljuk az erdőn átvezető utat - amely a kezdetben egyértelműnek tűnik - de ennek ellenére belekeveredünk egy trópusi dzsungelt megszégyenítő , kőgörgeteges bozótba. Évek hosszú tapasztalatát csillogtatva én a szandálos megközelítést választom: nem csodálnám, ha a rengeteg karcolás, csípés , szúrás alatt amelyet az aljnövényzettől elszenvedek, lenne még egy jó adag kullancs kolónia is rajtam...
Aztán ott vagyunk a fal alatt, és nagy meglepetésünkre sehol senki rajtunk kívűl. Egykettőre nekilátunk a mulatságnak, mert a fal még árnyékban van, de hamarosan  kemence lesz belőle, amint a nap órával később telibe fogja találni.
Mászott utak:

  • It's elementary - 4c
  • Rote Hasler - 5a
  • Hans - 5c
  • ... und Hans - 5c
Az 5c-s utak meglepetésünkre meglehetősen szigorúak. A lejtőszög nem extrém, áthajlások sincsenek, azonban vannak "reibung"-táblák: pici, alig érezhető peremek, kényes egyensúlyi helyzetek.  Agyalós, technikás szakaszok - kemény bemelegítés ez a holnapi  nagy falhoz....



Hans ( 5c)


...und Hans ( 5c); emlékezetes, erős út a maga kategóriájában.














No comments:

Post a Comment