01. "PLAISIR" ! VOIE CALINE ( Chamonix, július 25)


558m(350m);
AD-;
4b


    Véletlenül fedezzük fel ezt az utat; az eredeti terv a Brévent környékén lett volna, de aztán épp jókor bukkanok rá a kalauzban, mert az előrejelzés felhős,  csak késő délutánra tisztuló időt mond. Jellege hasonló a pár héttel ezelőtt mászott "Via Corda Alpina"-hoz , sőt még a helyszín is ugyanaz. Hosszú, nagy szintkülönbség, könnyű , jól biztosítható hosszak - épp elég egy laza kiránduláshoz. 
    "Plaisir"-utak ezek, vagyis olyan , kezdőknek is ajánlható mászóutak, amelyek nem a teljesítményre helyezik a hangsúlyt, hanem inkább az alpesi környezet meg mászás összhangjára, anélkül hogy igazából bele kellene kóstolni a sziklamászás gyötrőbb, jóval többet követelő fokozataiba. 
    Későn indulunk, már délután két óra amikor elindulok az első standból. Nehezebbnek írják mint az előbb említett utat, ezért tanácsosabbnak látom használni a mászócipőt - feltáncolni egy fogás nélküli táblán jóval élvezetesebb és könnyebb mint egy megközelítő cipővel/bakanccsal felóvatoskodni rajta.   Három óra és 598 m szintkülönbség után elégedetten ülünk le egy csokoládéra a Mottett kis kunyhójánál. Összegzésként: ajánlott út, szép, változatos hosszakkal, jól biztosított standpontokkal. A 19 hosszból több mint 5 igazából csak szigorúbb járóterep, amely a nehezebb falakat köti össze, de a szikla mindvégig gyönyörű, jó fogású , változatos és tiszta kőzet. A nehezebb hosszak a felső részeken vannak ( már ha nehéznek lehet nevezni a 4 b/c kategóriát...). Az építők láthatóan az út általános nehézségéhez ( 3b-4c) választották a kötélhosszakat, mert néhol bizony lehetőségük lett volna nehezebb falrészeket is bevenni a játékba... vagy épp könnyebbeket. Tapasztaltabbaknak szép és gyorsan teljesíthető szólóút....

Az ott ne ! - a beszállást nem nehéz megtalálni, az általunk használt kalauz meglehetősen jó leírást közöl az útvonalról

Indulás ! ( az I kötélhossz standja)

A II kötélhossz egyike a trasszé kulcspontjainak .
Két kötélhossznyi traverz, lapos, húszfokos dőlésű táblákon. A vizfolyásokra figyelni kell azért...


Yvonne alatt kb. három hossznyi sétaterep, utána meg szép , kitett falrészek következnek a kiszállásig. A nehézség sehol nem haladja meg a 4 c-t (fr)
No comments:

Post a Comment