MONTE CERVINO, AVAGY HOL AZ OROSZLÁN (LION) ? - augusztus 8-9 / Olaszország

   Az információs iroda alkalmazottja hitetlenkedve  - és érzésem szerint - kissé gúnyosan húzza mosolyra a száját:
 - Fel a hegyre ?
   Eltökélten magyarázni kezdi, hogy pár napja helikopterekkel szedtek le a Lion-gerincről lengyeleket meg oroszokat a mentők, nem tudtak lejönni a nagy hó miatt, és hogy bizony még a helyi vezetőknek sincs szándékukban felmenni ebben az időben... hogy mikor lehetséges? talán, ha jó idő lesz a jövő héten akkor utána már lehet próbálkozni...
   Várunk... szuggeráljuk a Hegy lába körül örvénylő szürke felhőtakarót, hadd tűnjön már a fenébe, lássuk hát miért is jöttünk. Az előrejelzés óráról-órára változik, és egyáltalán nem a megfelelő ( értsd: tartós, stabil jóidő) irányba.
   Cervinia nyüzsög a turistáktól, de egy fia mászót nem látni. Tényleg mi vagyunk itt az egyetlen optimista csapat - vagy ellenkezőleg, a legostobább? Este későn váratlanul emelkedni kezd a felhőtömeg, megvillan a Téte du Lion friss hóval bőségesen megszórt üstöke. Ezzel maradunk...
   Engedünk... wi-fi bárban üldögélve keressük a napot-derűt a világhálón. Dél, Dauphinéi-Alpok;  pár napra stabil időt jósolnak... ez lesz az.
   Reggel még kivillan bucsúzóúl a Hegy oldala - irgalmatlan kőkolosszus, vastagon bevakolva hóval-jéggel, mintha csak december lenne. Körülötte örvénylenek a felhők, és hamarosan újra eltűnik a szeszélyes időjárás kavargó bizonytalanságában.
   Utolsó pillantás Rá, aztán megyünk megkeresni a napot - gyerünk le délre !






No comments:

Post a Comment